کره ممکن است خوشمزه باشد، اما یک مطالعه بزرگ جدید نشان میدهد که هرچه کمتر آن را مصرف کنید، ممکن است عمر طولانیتری داشته باشید.
استفاده بیشتر از روغنهای گیاهی و مصرف کمتر کره با کاهش ۱۷ درصدی خطر مرگ زودرس و همچنین کاهش خطر سرطان و بیماریهای قلبی مرتبط است. این نتایج در گزارشی که پنجشنبه گذشته در مجله JAMA Internal Medicine منتشر شد و در کنفرانس علمی انجمن قلب آمریکا در بخش EPI/Lifestyle ارائه گردید، آمده است.
محققان بیمارستان بریگهام و زنان در بوستون دادههای بیش از ۲۰۰,۰۰۰ نفر را که به مدت بیش از سه دهه دنبال شده بودند، مورد بررسی قرار دادند. شرکتکنندگانی که بیشترین میزان مصرف روزانه کره را گزارش کردند، ۱۵ درصد بیشتر احتمال مرگ زودرس داشتند، در حالی که افرادی که مصرف بالایی از روغنهای گیاهی، بهویژه روغن سویا، کانولا و زیتون داشتند، ۱۶ درصد کمتر احتمال مرگ زودرس داشتند.
“پیام این مطالعه این است که: کاهش مصرف کره و افزایش مصرف روغنهای گیاهی میتواند به سلامت بهتر منجر شود.” این گفته را یو ژانگ، نویسنده اصلی مطالعه و دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد در دانشکده بهداشت عمومی هاروارد T.H. Chan و دستیار تحقیقاتی بیمارستان بریگهام و زنان مطرح کرد.
ژانگ افزود: “ما نمیگوییم که مردم باید کاملاً از کره دست بکشند، اما پیشنهاد میکنیم که کاهش کوچک در مصرف روزانه کره و افزایش روغنهای گیاهی میتواند منجر به فواید قابل توجهی برای سلامت در بلندمدت شود.”
ژانگ نتواست دقیقاً بگوید چه مقدار کره مصرف آن مشکلی ندارد، اما گفت “کمتر بودن بهتر است.”
این مطالعه جدید به دادههای ۲۲۱,۰۵۴ نفر بزرگسال که در مطالعههای Nurses’ Health Study، Nurses’ Health Study II و Health Professionals Follow-up Study شرکت کرده بودند، پرداخته است. در ابتدا، میانگین سنی شرکتکنندگان در Nurses’ Health Study و Health Professionals Follow-up ۵۶ سال بود، در حالی که در Nurses’ Health Study II این عدد ۳۶ سال بود.
هر چهار سال یکبار، شرکتکنندگان یک پرسشنامه مربوط به فراوانی مصرف غذا پر کردند که شامل بیش از ۱۳۰ قلم غذایی بود. از آنها خواسته شد که بگویند به طور میانگین در سال گذشته هر غذا را چقدر مصرف کردهاند. پاسخهای شرکتکنندگان نه گزینه داشت که از “هرگز یا کمتر از یک بار در ماه” تا “بیش از شش بار یا بیشتر در روز” متغیر بود.
از شرکتکنندگان همچنین خواسته شد تا بگویند چه نوع چربیها و روغنهایی مصرف میکنند و از چه برندها یا نوع روغنها استفاده مینمایند.
در طول 33 سال پیگیری، ۵۰,۹۳۲ نفر از شرکتکنندگان فوت کردند، که ۱۲,۲۴۱ نفر به دلیل سرطان و ۱۱,۲۴۰ نفر به دلیل بیماریهای قلبی جان خود را از دست دادند.
پس از در نظر گرفتن عوامل سبک زندگی که ممکن است منجر به ایجاد تعصب شوند، مانند شاخص توده بدنی، میزان فعالیت بدنی، مصرف سیگار و الکل، و همچنین تاریخچه خانوادگی دیابت، سرطان و بیماریهای قلبی و عروقی، محققان مشخص کردند که افرادی که بیشترین مقدار روزانه کره (۱۳ تا ۱۴ گرم یا تقریباً سه قطعه کوچک) را مصرف میکردند، ۱۵ درصد بیشتر احتمال مرگ داشتند، در مقایسه با کسانی که کمترین مقدار (۰.۱ تا ۰.۲ گرم، یا تقریباً هیچ) مصرف میکردند.
این در حالی است که افرادی که بیشترین میزان روغنهای گیاهی (حدود ۲۵ گرم، معادل پنج قاشق چایخوری در روز) را مصرف میکردند، ۱۶ درصد کمتر احتمال مرگ داشتند، در مقایسه با کسانی که کمترین مقدار (حدود ۳ گرم در روز، یا ۱ قاشق چایخوری) مصرف میکردند.
با استفاده از یک مدل آماری، محققان اختلاف در نرخ مرگ و میر را زمانی که روغنهای گیاهی جایگزین تقریباً یک قاشق چایخوری کره در هر روز میشدند، تخمین زدند و دریافتند که ریسک مرگ ۱۷ درصد کاهش مییابد.
هنگامی که محققان علل مرگ را بررسی کردند، دریافتند که هر ۱۰ گرم اضافی (تقریباً ۲ قاشق چایخوری) روغن گیاهی در روز با کاهش ۱۱ درصدی خطر مرگ ناشی از سرطان و کاهش ۶ درصدی خطر مرگ ناشی از بیماریهای قلبی عروقی مرتبط است.
دکتر متیو تامی، متخصص قلب در بیمارستان قلب فاستر در Mount Sinai نیویورک، گفت که این مطالعه جدید با راهنماییهای فعلی انجمن قلب آمریکا در خصوص جایگزینی چربیهای چندغیراشباع و غیراشباع به جای چربیهای حیوانی و لبنی همراستا است.
“اندازه نمونه بزرگ و تجزیه و تحلیل قوی، بینشهایی ارائه میدهد، بهویژه در رابطه با جایگزینی روغنهای گیاهی با کره”، این گفته دکتر متیو تامی بود.
انجمن قلب آمریکا توصیه میکند که کمتر از ۶٪ از مجموع کالریهای روزانه از چربیهای اشباعشده تأمین شود. برای مثال، اگر کسی روزانه ۲,۰۰۰ کالری مصرف کند، نباید بیشتر از ۱۲۰ کالری آن از چربیهای اشباعشده تأمین شود. این معادل ۱۳ گرم یا کمتر چربی اشباعشده در روز است.
آیا تحقیق جدید به این معناست که کره باید از رژیم غذایی حذف شود؟
ماری-پییر سنت-انژ، استاد پزشکی تغذیه در کالج پزشکان و جراحان دانشگاه کلمبیا در نیویورک، گفت که مردم باید روی فواید سلامت روغنهای گیاهی تمرکز کنند.
“این نباید باعث ترس از استفاده از کره شود”، وی اضافه کرد “فواید روغنهای گیاهی بیشتر از ضررهای کره است.”
تنها نشانه آسیب از مصرف کره در افرادی بود که بیشترین میزان آن را مصرف میکردند، وی افزود.
مسئله به اعتدال برمیگردد. “از نظر عملی، مصرف یک تکه کره به معنای پایان دنیا نیست”، این گفته دکتر تامی بود.
“مهم است که در مصرف چربیهای حیوانی یا لبنی دقت کنید، اما کمی کره مشکلی ندارد”، این را آلیس اچ. لیشتنشتاین، استاد علوم تغذیه و سیاستهای تغذیه در مدرسه علوم تغذیه و سیاستهای تغذیه در دانشگاه تافتس بیان کرد.
“اگر مقدار زیادی گوشت مصرف نمیکنید و ماست کم چرب یا بدون چربی را انتخاب میکنید، پس کمی کره مصرف کردن مشکلی ندارد”، لیشتنشتاین افزود. “نباید احساس گناه کنید.”
محققان به گروهی از محصولات گیاهی که شامل روغن سویا و کانولا بودند، نگاه کردهاند. این موضوع چگونه با روندی که این روزها در میان تأثیرگذاران اجتماعی در مورد نقد روغنهای دانهای مشاهده میشود، تطابق دارد؟
“من چیزی در ادبیات علمی ندیدهام که نشان دهد باید نگران این روغنهای دانهای باشیم”، سنت-انژ گفت.
لیشتنشتاین نیز با این نظر موافق بود. “دادهها نشان نمیدهند که این روغنها مضر هستند”، وی افزود. “دادهها نشان میدهند که رژیمی که در آن روغنهای دانهای زیاد و چربیهای حیوانی کم است، با نتایج بهداشتی بهتری مرتبط است.”
نظرات کاربران