یک مطالعه حیوانی جدید نشان میدهد که ترکیبی از آنتیاکسیدان موجود در چای سبز با نیکوتینامید، شکلی از ویتامین B3، ممکن است به بازسازی سلولهای مغزی پیر و پاکسازی پلاکهای پروتئینی مرتبط با بیماری آلزایمر کمک کند. تحقیقات پیشین در انسان نیز مصرف چای سبز و ویتامین B3 از منابع غذایی را با بهبود سلامت شناختی مرتبط دانستهاند.
نتایج مطالعه جدید
مطالعه تازه منتشرشده در مجله GeroScience نشان داد که ترکیب اپیگالوکاتچین گالات (EGCG)، آنتیاکسیدان چای سبز، با نیکوتینامید (ویتامین B3) توانست سطح گوانوزین تریفسفات (GTP) را در سلولهای مغزی موشها بازسازی کند. GTP یک ترکیب انرژیزا است که با افزایش سن کاهش مییابد و سطح پایین آن با بیماری آلزایمر مرتبط دانسته شده است.
پس از تنها ۲۴ ساعت درمان با ترکیب EGCG و B3، سطح GTP در سلولهای مغزی موشها مشابه سلولهای جوانتر شد. بازسازی سطح GTP به کاهش استرس اکسیداتیو و حذف تجمعات مضر پروتئین آمیلوئید کمک کرد که میتواند در پیشرفت آلزایمر نقش داشته باشد.
محققان دانشگاه UC Irvine این ترکیب طبیعی را بهعنوان روشی برای پاکسازی مغز شناسایی کردهاند. با وجود نتایج امیدوارکننده، هنوز زود است که مصرف مکملهای چای سبز و ویتامین B3 برای سلامت مغز توصیه شود.
چرا مکملهای EGCG و ویتامین B3 سلولهای مغزی را بهبود نمیبخشند؟
مصرف خوراکی مکملهای EGCG و ویتامین B3 به احتمال زیاد عملکرد شناختی را بهبود نمیبخشد و درمانی برای آلزایمر محسوب نمیشود.
گریگوری جی. بروئر، دکترای پژوهش و نویسنده ارشد این مطالعه و استاد مهندسی پزشکی دانشگاه کالیفرنیا، ارواین، در یک آزمایش اخیر دریافته است که مکملهای خوراکی ویتامین B3 در مقابله با مراحل اولیه آلزایمر اثربخش نبودهاند.
او توضیح داد که ویتامین B3 توسط باکتریهای روده پیش از رسیدن به مغز تخریب میشود. با وجود نیاز به آزمایشهای بیشتر، محققان ممکن است در آینده روشهای مؤثرتری مانند چسب پوستی، داروی بینی یا مکمل زیرزبانی برای رساندن این ترکیب به مغز توسعه دهند.
نوشیدن چای سبز به تنهایی کافی نیست
برخی تحقیقات نشان میدهند که چای سبز ممکن است به تقویت حافظه، کاهش اضطراب، کاهش فشار خون و پیشگیری از زوال عقل کمک کند. این نوشیدنی دارای خواص آنتیاکسیدانی، ضدالتهابی و محافظتکننده عصبی است.
یک مطالعه مشاهدهای اخیر روی ۸,۷۶۶ بزرگسال بدون دمانس نشان داد که مصرف منظم چای سبز با کاهش ضایعات ماده سفید مغز مرتبط است؛ ضایعاتی که با کاهش عملکرد شناختی و بیماری آلزایمر در ارتباط هستند. مصرف قهوه چنین مزایایی نداشت.
با این حال، بروئر توضیح داد که چای سبز به تنهایی فواید مشاهدهشده در تحقیقات او را ایجاد نمیکند، زیرا برای تقویت تأمین انرژی سلولهای مغزی نیاز به ترکیب چای سبز و نیکوتینامید است. او افزود: «برای حفظ زنده و فعال ماندن نورونها به منظور عملکرد حافظه، انرژی زیادی لازم است؛ بنابراین هم محافظت و هم تأمین انرژی برای سلامت مغز ضروری است.»
آیا رژیم غذایی میتواند تفاوت ایجاد کند؟
تحقیقات نشان دادهاند که مصرف ویتامین B3 از طریق رژیم غذایی با عملکرد شناختی مرتبط است. با این حال، به گفته وانسا کینگ، کارشناس تغذیه و سخنگوی آکادمی تغذیه و رژیمشناسی، به جای تمرکز صرف بر یک ماده مغذی، بهتر است الگوهای غذایی را دنبال کنیم که ممکن است خطر ابتلا به بیماری آلزایمر را کاهش دهند.
به عنوان مثال، رژیم غذایی MIND به طور خاص برای کاهش خطر آلزایمر طراحی شده است. این الگوی غذایی شامل سبزیجات برگسبز، توتها، غلات کامل، مغزها، دانهها، حبوبات، ماهی، مرغ و روغن زیتون فرابکر است. بسیاری از این مواد منابع خوبی برای ویتامین B3 نیز محسوب میشوند.
منبع خبر : verywellhealth.com
نظرات کاربران