یک مطالعه طولی جدید توسط تیمی بینالمللی از پژوهشگران، ارتباطی میان دیر خوردن صبحانه و افزایش احتمال مرگ زودرس در سالمندان را نشان داده است و پرسشهایی درباره رابطه زمان وعدههای غذایی و بیماریها مطرح کرده است.
تنها غذایی که میخوریم سلامت و تندرستی بدن ما را تحت تأثیر قرار نمیدهد؛ زمان صرف وعدههای غذایی نیز بر عملکرد بدن اثرگذار است. با این حال، وضعیت جسمانی ما نیز میتواند تعیین کند چه زمانی تمایل به خوردن پیدا میکنیم.
دادههای ۲۹۴۵ بزرگسال ساکن نیوکاسل و منچستر در بریتانیا بین سالهای ۱۹۸۳ تا ۲۰۱۷ جمعآوری شد. شرکتکنندگان هنگام ثبتنام بین ۴۲ تا ۹۴ سال سن داشتند و اطلاعات از طریق پرسشنامههای اختیاری درباره سلامت، سبک زندگی و عادات غذایی آنها گردآوری شد.
آمارها نشان داد داوطلبان با افزایش سن تمایل داشتند صبحانه و شام خود را دیرتر صرف کنند و در نتیجه بازه زمانی خوردن روزانه آنها کوتاهتر میشد. این تغییر در زمان وعدههای غذایی با وضعیت جسمی و روانی ضعیفتر مرتبط بود.
در زمینه مرگومیر ناشی از هر علت احتمال فوت به هر دلیلی، پژوهشگران ارتباط معناداری بین دیر خوردن صبحانه و افزایش ریسک مرگ مشاهده کردند. بر اساس یافتهها، برای هر یک ساعت تأخیر در صرف صبحانه، احتمال فوت در طول دوره مطالعه بین ۸ تا ۱۱ درصد افزایش مییافت.
حسن دشتی، متخصص تغذیه از دانشکده پزشکی هاروارد، میگوید: «تحقیقات ما نشان میدهد که تغییرات در زمان وعدههای غذایی سالمندان، بهویژه زمان صرف صبحانه، میتواند بهعنوان یک شاخص ساده و قابل پایش از وضعیت کلی سلامت آنها مورد استفاده قرار گیرد.»

محققان زمان وعدههای غذایی افراد را با افزایش سن دنبال کردند
پژوهشگران تأکید میکنند که دیر خوردن صبحانه به معنای مرگ زودرس قطعی نیست و جابهجایی چند ساعته زمان صبحانه نیز تضمینی برای افزایش طول عمر نخواهد بود. در واقع، آنها معتقدند رابطه بین زمان وعدههای غذایی و سلامت احتمالاً در جهت معکوس عمل میکند. با افزایش سن و بروز مشکلات سلامت بیشتر و شدیدتر، احتمال مرگ زودرس افزایش مییابد و این موضوع باعث دیرتر خوردن صبحانه نیز میشود.
یکی از دلایل ممکن این است که وضعیت سلامت ضعیف باعث اختلال در خواب میشود و مشکلات خواب، بیدار شدن صبحگاهی را دشوار میکند. همچنین، کاهش توان جسمانی باعث میشود انجام اغلب کارها، از جمله آماده کردن صبحانه زمان بیشتری ببرد.
حسن دشتی میگوید: «تا کنون درک ما از اینکه زمان وعدههای غذایی در سنین بالاتر چگونه تغییر میکند و این تغییر چگونه با سلامت کلی و طول عمر مرتبط است، محدود بود. یافتههای ما به پر کردن این خلأ کمک میکند و نشان میدهد که دیر خوردن وعدههای غذایی، بهویژه تأخیر در صرف صبحانه، با مشکلات سلامت و افزایش خطر مرگ در سالمندان مرتبط است.»
یکی از کاربردهای احتمالی نتایج این مطالعه، شناسایی سالمندانی است که از نظر وضعیت سلامت در معرض ریسک بیشتری قرار دارند. این تحقیق همچنین درک ما را از نحوه تأثیر تغییرات عادات غذایی بر افراد جوانتر و سالمندان افزایش میدهد.
جمعیت جهان به طور کلی در حال پیر شدن است؛ به این معنا که نسبت افراد مسن در جمعیت جهانی بیشتر میشود، و این موضوع اهمیت شناسایی و تحلیل این الگوها را افزایش میدهد.
حسن دشتی میگوید: «بیماران و پزشکان میتوانند از تغییرات در برنامه وعدههای غذایی بهعنوان یک هشدار اولیه برای بررسی مسائل سلامت جسمی و روانی استفاده کنند. علاوه بر این، تشویق سالمندان به داشتن برنامههای منظم غذایی میتواند بخشی از راهبردهای گستردهتر برای ترویج سالمندی سالم و افزایش طول عمر باشد.»
منبع خبر : sciencealert.com
نظرات کاربران