زمانی که برای سومین بار در یک هفته کلیدهایتان را گم میکنید یا نام یک دوست نزدیک را فراموش میکنید، سخت است که نپرسید: آیا این بخشی از فرآیند طبیعی پیری است یا چیزی جدیتر؟ اختلال شناختی خفیف (MCI) وضعیتی است که با تغییرات ظریف اما قابل توجه در حافظه و تفکر مشخص میشود. این وضعیت در میان بزرگسالان مسن به طور شگفتانگیزی شایع است و نزدیک به یک سوم افراد بالای 65 سال را تحت تاثیر قرار میدهد. برای بسیاری از افراد، این وضعیت نشانهای اولیه از دمانس، از جمله بیماری آلزایمر است.

برخلاف فراموشی طبیعی مرتبط با پیری، اختلال شناختی خفیف میتواند انجام وظایف روزانه را سختتر کند و میتواند به کاهش شناختی جدیتری تبدیل شود. در حالی که هنوز درمانی برای آلزایمر یا دیگر انواع دمانس وجود ندارد، پژوهشگران در حال بررسی استراتژیهایی برای تأخیر یا پیشگیری از کاهش شناختی هستند. رژیم غذایی یکی از عواملی است که به طور قابل توجهی قابل کنترل بوده و امیدوارکننده به نظر میرسد.
مطالعات زیادی نشان دادهاند که غذاهای غنی از آنتیاکسیدان ممکن است از مغز محافظت کنند، اما هنوز سوالاتی باقی مانده است: این غذاها چقدر مفید هستند؟ و چه درباره دیگر عادات رایج، مانند مصرف الکل، آیا این عادتها فواید آنها را از بین میبرند؟ برای بررسی این سوالات، پژوهشگران رابطه بین آنتیاکسیدانهای رژیمی، مصرف الکل و خطر اختلال شناختی خفیف در بزرگسالان مسن را بررسی کردند. آنها به تازگی نتایج تحقیقات خود را در مجله Nutrients منتشر کردهاند؛ و این نتایج ممکن است شما را به تجدید نظر در مورد آنچه که در بشقاب و لیوان خود میگذارید، ترغیب کند. بیایید آنچه را که کشف کردهاند، بررسی کنیم.
این مطالعه چگونه انجام شد؟
این یک مطالعه مقطعی بود، به این معنی که دادهها تنها از یک نقطه زمانی جمعآوری شد و به جای پیگیری شرکتکنندگان در طول سالها، به آنها در یک زمان خاص نگاه شد. پژوهشگران دادهها را از 1,084 بزرگسال 55 سال و بالاتر که در استان ژجیانگ چین زندگی میکردند، جمعآوری کردند. شرکتکنندگان به سوالاتی درباره رژیم غذایی، سبک زندگی، مصرف الکل و تاریخچه سلامت خود پاسخ دادند. آنها یک غربالگری شناختی با استفاده از ارزیابی شناختی مونترال (MoCA) انجام دادند، ابزاری که به طور گسترده برای شناسایی اختلال شناختی خفیف استفاده میشود.
پژوهشگران از یک پرسشنامه تغذیهای معتبر برای محاسبه شاخص آنتیاکسیدان ترکیبی رژیم غذایی (CDAI) برای هر فرد استفاده کردند. CDAI بر اساس شش آنتیاکسیدان کلیدی محاسبه میشود: ویتامینهای A، C و E، همچنین منیزیم، روی و سلنیوم. شرکتکنندگان بر اساس نمرات CDAI خود به چهار گروه تقسیم شدند، از کمترین تا بالاترین.
نتایج مطالعه چه بود؟
مطالعه الگوی واضحی را نشان داد: افرادی که نمرات بالاتری در شاخص آنتیاکسیدان رژیم غذایی داشتند، احتمال کمتری برای ابتلا به اختلال شناختی خفیف داشتند؛ تا 80 درصد کاهش ریسک. اما این مزایای کاهش ریسک برای همه افراد به یکسان وجود ندارد. زمانی که پژوهشگران نحوه تعامل الکل و آنتیاکسیدانها را بررسی کردند، متوجه شدند که اثرات محافظتی آنتیاکسیدانها تنها در افرادی که اصلاً الکل مصرف نمیکردند، از نظر آماری معنادار بود.

به عبارت دیگر، مصرف هر نوع الکل به نظر میرسید که برخی از فواید مغزی یک رژیم غذایی غنی از آنتیاکسیدان را از بین میبرد. افرادی که یک یا دو بار در هفته الکل مینوشیدند، بیش از دو برابر احتمال بیشتری برای ابتلا به اختلال شناختی خفیف نسبت به غیرنوشندگان داشتند.
به یاد داشته باشید، چون این مطالعه یک مطالعه مقطعی بود، تنها میتواند ارتباطات را نشان دهد، نه علت و معلول. دادههای تغذیهای نیز به صورت خودگزارشدهی بودند و مردم همیشه 100% دقیق در به یاد آوردن آنچه که خوردهاند، نیستند. همچنین، در حالی که مطالعه بسیاری از عواملی که ممکن است بر سلامت مغز تأثیر بگذارند (مانند سن، تحصیلات و افسردگی) را در نظر گرفت، اما میزان یا نوع الکل مصرفی را در نظر نگرفت.
این نتایج چه کاربردی در زندگی واقعی دارند؟
یافتههای این مطالعه از آنچه بسیاری از متخصصان تغذیه سالها گفتهاند، حمایت میکند: آنتیاکسیدانها از مغز محافظت میکنند و الکل علیرغم تبلیغات پیرامون شراب قرمز ممکن است برای سلامت شناختی بیشتر ضرر داشته باشد تا فایده.
برای افزودن آنتیاکسیدانهای بیشتر به رژیم غذایی خود، تمرکزتان را بر مصرف متنوع غذاهای کامل، رنگارنگ و سرشار از آنتیاکسیدان بگذارید. گزینههای عالی شامل موارد زیر هستند:
-
سبزیجات برگدار مانند اسفناج و کِیل (کلمبرگ پیچ) برای منیزیم و ویتامین E
-
توتها و مرکبات برای ویتامین C
-
هویج، سیبزمینی شیرین و کدو حلوایی زمستانه برای ویتامین A
-
آجیل و دانهها (بهویژه تخمه آفتابگردان و بادام) برای ویتامین E و سلنیوم
-
غلات کامل و حبوبات برای منیزیم و روی
بهجای اینکه برای دریافت آنتیاکسیدان به سراغ لیوان شراب بروید، یک کاسه سالاد میوه یا مشتی آجیل انتخاب کنید. غذاها ترکیب گستردهتری از مواد مغذی مفید را فراهم میکنند؛ و بدون عوارض احتمالی الکل.
حتی تغییرات کوچک در رژیم غذایی میتوانند مؤثر باشند. مثلاً میتوانید تخمه آفتابگردان روی سالادتان بریزید، پرتقال بهعنوان میانوعده بخورید، یا اسفناج را به اسموتی خود اضافه کنید. اگر هماکنون برخی از غذاهای غنی از آنتیاکسیدان را مصرف میکنید، به این فکر کنید که چطور میتوانید تنوع بیشتری به رژیم غذاییتان بدهید.
منبع خبر : eatingwell.com
نظرات کاربران