آیا تا به حال کیسه سیبزمینیای را که در گوشهای از انباری خود فراموش کردهاید، پیدا کردهاید و این سوال برایتان پیش آمده که آیا هنوز قابل خوردن هستند؟ در اینجا میتوانید بدانید که سیبزمینیها چقدر ماندگاری دارند و چگونه تشخیص دهید که آیا سیبزمینیها فاسد شدهاند یا نه. علاوه بر این، نکاتی برای نگهداری سیبزمینیها خواهید آموخت تا آنها را تا حد امکان تازه نگه دارید.
اگرچه بسیاری از سیبزمینیهای فاسد به راحتی قابل شناسایی هستند (آنها به حالت تیره، کپکزده، لهشده و بدبو در میآیند)، گاهی اوقات ممکن است نتوانید بدون پوست کندن سیبزمینی تشخیص دهید که آیا هنوز قابل استفاده است یا خیر. همچنین، طول عمر سیبزمینیهای کامل بستگی به نحوه نگهداری آنها پس از خرید دارد. اما یک روش ساده و قطعی برای نگهداری سیبزمینی وجود دارد که باعث میشود آنها برای هفتهها قابل استفاده بمانند. برای آشنایی با این روش، ادامه مطلب را بخوانید.
سیبزمینیها چقدر ماندگاری دارند؟
بهطور کلی، اگر سیبزمینیها را در محیطی خنک، خشک، تاریک و دارای گردش هوای مناسب (و نه زیر سینک!) مانند انباری نگهداری کنید، طبق اپلیکیشن FoodKeeper وابسته به اداره ایمنی غذایی آمریکا (FoodSafety.gov)، میتوانند بین یک تا دو ماه سالم بمانند. این در حالی است که در یخچال، طول عمر آنها تنها یک تا دو هفته خواهد بود.
هیئت ملی سیبزمینی آمریکا اعلام کرده است که نگهداری سیبزمینی در دمای کمتر از ۵۰ درجه فارنهایت (حدود ۱۰ درجه سانتیگراد)، مانند دمای یخچال، باعث میشود نشاسته موجود در سیبزمینی به قند تبدیل شود و این موضوع هنگام پخت، طعمی شیرین و تغییر رنگ ایجاد میکند. بنابراین، توصیه میشود از نگهداری سیبزمینی خام در یخچال یا فریزر پرهیز کنید.

با این حال، اگر سیبزمینی خام را در فریزر نگهداری کنید، میتواند تا ۱۰ تا ۱۲ ماه سالم بماند (در ادامه درباره نحوه فریز کردن سیبزمینی بیشتر توضیح داده خواهد شد). برای جلوگیری از طعم شیرین و تغییر رنگ، قبل از فریز یا یخچالی کردن سیبزمینیها، آنها را بلانچ کنید (حرارتدهی سریع). این کار همچنین زمان پخت بعد از یخزدایی و رسیدن سیبزمینی به دمای اتاق را کاهش میدهد. (یاد بگیرید چگونه سیبزمینی را فریز کنید تا در وقت و هزینه صرفهجویی شود.)
۴ نشانه که سیبزمینیهای شما فاسد شدهاند
برخی علائم فاسد شدن سیبزمینی کاملاً واضح هستند؛ مانند چروکیدگی، افتادگی پوست، بافت بسیار نرم و لهشده. در این شرایط، بدون تردید باید آن غدههای بیحال و خراب را دور بیندازید. اما در کنار این نشانههای واضح، چهار علامت دیگر نیز وجود دارد که شاید کمتر قابل توجه باشند اما نشاندهنده فساد سیبزمینی هستند.
۱. کپکزدگی
واضح است که نباید سیبزمینی کپکزده را مصرف کرد. سیبزمینیهایی که کپک زدهاند معمولاً دارای پرزهای سیاه یا لکههای کوچک تیرهرنگ روی پوست هستند. بهتر است این نوع سیبزمینیها را کلاً دور بیندازید، چراکه هاگهای کپک با چشم غیرمسلح قابل دیدن نیستند و نمیتوان با اطمینان گفت که آیا کپک بهطور کامل از بین رفته است یا نه. به گفته سازمان کشاورزی ایالات متحده (USDA)، مصرف کپک میتواند موجب بیماری شود که معمولاً بهصورت مسمومیت غذایی خفیف بروز پیدا میکند.
۲. بوی بد
ظاهر سیبزمینی همیشه گویای تازگی آن نیست؛ گاهی ممکن است سیبزمینیهایی که کاملاً تازه به نظر میرسند، فاسد شده باشند. در این موارد، حس بویایی شما کمک بزرگی میکند. سیبزمینیهای تازه معمولاً بویی خاکی و نشاستهای مطبوع دارند، در حالی که نمونههای فاسد بویی کپکزده، ترش یا نمور از خود منتشر میکنند. بنابراین، اگر بوی نامطبوعی از سیبزمینی احساس کردید، بهتر است آن را دور بیندازید.
۳. سیبزمینیهای جوانهزده
زمانی که جوانهها یا برجستگیها و “چشمها” روی سیبزمینیها دیده میشود، این نشانهای است که غدهها به پایان عمر خود نزدیک شدهاند. اگرچه ممکن است وسوسه شوید که سیبزمینیهای سفت با جوانهها را با کندن پوست و جدا کردن جوانهها و چشمها مصرف کنید، بهتر است آنها را دور بیندازید.
هنگامی که سیبزمینیهای جوانهزده را مصرف میکنید، ممکن است به طور غیرمستقیم ترکیبات طبیعی به نام گلیکوالکالوئیدها را نیز مصرف کنید که طعمی تلخ به سیبزمینیها میدهند. این ترکیبات میتوانند باعث احساس ناخوشایندی مانند سردرد، اسهال، استفراغ و سایر علائم مسمومیت شوند، به ویژه اگر به مقدار زیاد مصرف شوند.
۴. سیبزمینیهای سبز
مانند سیبزمینیهای جوانهزده، سیبزمینیهایی که زیر پوستشان رنگ سبز دارند نیز نیاز به بررسی دقیق دارند هنگام انتخاب، آمادهسازی و مصرف. رنگ سبز نشاندهنده وجود کلروفیل غیرسمی است که به دلیل قرار گرفتن غدهها در معرض نور ایجاد میشود. این رنگ همچنین نشاندهنده وجود مقدار زیاد سولانین، یک گلیکوالکالوئید طبیعی است. مانند سیبزمینیهای جوانهزده، مصرف سیبزمینیهای سبز در مقادیر زیاد میتواند منجر به مسمومیت با سولانین شود که علائم ناخوشایند گوارشی، سردرد و سایر مشکلات را به مدت ۸ تا ۱۰ ساعت پس از مصرف ایجاد میکند.
از آنجا که سولانین همچنین در زیر پوست سیبزمینی جمع میشود، سازمان کشاورزی ایالات متحده (USDA) توصیه میکند که پوست سیبزمینی را کنده و جوانهها و هر بخش سبز قابل مشاهده را نیز حذف کنید. با این حال، بهترین کار این است که این سیبزمینیها را کاملاً دور بیندازید.
اگر سیبزمینیها له شده باشند چه باید کرد؟
وقتی سیبزمینی را پوست میکنید، ممکن است مناطقی تیره یا سیاه روی آن مشاهده کنید. ما معمولاً این بخشها را برش میدهیم و ادامه میدهیم، که این کار کاملاً صحیح است. اگر سیبزمینی علائم فساد ذکر شده در بالا را نداشته باشد، این نواحی سیاه، لهخوردگیهایی هستند که در طول مراحل برداشت، حمل و نقل یا قرارگیری روی قفسه به آن وارد شدهاند.
طبق گفته کمیسیون سیبزمینی آیداهو، لهخوردگی داخلی زمانی رخ میدهد که سیبزمینیها از ارتفاع بیش از شش اینچ افتاده یا جسم سنگینی روی آنها قرار گیرد. میزان لهخوردگی مستقیماً با شدت سقوط مرتبط است. این آسیب میتواند زیر سطح پوست ظاهر شود یا حتی به عمق غده نفوذ کند. این آسیب بلافاصله قابل مشاهده نیست، اما بعد از یک یا دو روز در انبار قابل تشخیص میشود. چون پوست سیبزمینی شکسته نمیشود، این آسیب ممکن است تا زمانی که سیبزمینی را نبرند، شناسایی نشود.
چگونه سیبزمینیهای تازه را انتخاب کنیم
سیبزمینیهای تازه باید سفت به لمس بوده و هیچ تغییر رنگ یا جوانهای نداشته باشند. با این حال، گاهی اوقات برای شناسایی تفاوتها بین سیبزمینیهای کاملاً تازه و آنهایی که به فساد نزدیک هستند، باید از چشم، بویایی، لمس و چشایی خود استفاده کنید.
چگونه سیبزمینیها را نگهداری کنیم
برای نگهداری سیبزمینیها در انباری، آنها را دور از نور، رطوبت و تغییرات دما قرار دهید. سیبزمینیهای کامل بهتر است در کیسههای پلاستیکی یا کاغذی سوراخدار نگهداری شوند تا هوا بتواند بهراحتی در آنها جریان پیدا کند. بهطور منظم سیبزمینیها را بررسی کنید تا از وجود هرگونه علائم فساد مطمئن شوید. سیبزمینیهای فاسد میتوانند سیبزمینیهای تازه را نیز خراب کنند، بنابراین اگر فاسد شده باشند باید بلافاصله از بقیه جدا شوند.
نگهداری سیبزمینی در یخچال یا فریزر میتواند منجر به افزایش قابل توجه تشکیل آکریلامید شود. آکریلامید یک ترکیب طبیعی است که در غذاهای گیاهی وجود دارد و هنگام پخت با حرارت تولید میشود. مصرف مقادیر زیاد آکریلامید ممکن است ریسک ابتلا به سرطان را افزایش دهد. بنابراین، خیساندن ورقههای سیبزمینی خام در آب به مدت ۱۵ تا ۳۰ دقیقه و سپس خشک کردن آنها قبل از پخت، به کاهش تشکیل آکریلامید کمک میکند.
نگهداری سیبزمینیها در انباری بهترین و سادهترین روش است. فقط هرگز سیبزمینیها را قبل از نگهداری شستشو ندهید، زیرا رطوبت اضافی میتواند در فرورفتگیهای پوست باقی بماند و باعث رشد کپک شود. سیبزمینیها را فقط زمانی بشویید که آماده پخت آنها هستید.
نتیجهگیری
اگرچه میتوانید سیبزمینیها را در یخچال یا فریزر نگهداری کنید، بهترین روش برای ذخیرهسازی آنها بدون شک نگهداری در انباری است، جایی که سیبزمینیها میتوانند تا دو ماه سالم بمانند. هنگام انتخاب سیبزمینیها از تمام حواس خود استفاده کنید. از سیبزمینیهایی که کپکزده، جوانهزده، سبز یا دارای بوی عجیب هستند، پرهیز کنید. سیبزمینیها باید بوی تازه و خاکی بدهند، دقیقاً مانند خود سیبزمینی.
حالا که میدانید میتوانید یک تا دو ماه برای مصرف سیبزمینیها فرصت داشته باشید، وقتش است که دست به کار شوید! این دستور غذاهای خوشمزه را امتحان کنید: سیبزمینی پارمسان اسکالپ شده با اسفناج یا یکی از این دستورهای سریع و آسان سیبزمینی: سیبزمینی ذوبشده با سیر و پارمسان یا تابه سیبزمینی و گوشت چرخکرده.
منبع خبر : eatingwell.com
نظرات کاربران