از درد مداوم معده گرفته تا نفخ، حالت تهوع، اسهال آبکی و یبوست، نشانههای مشکلات گوارشی رایجتر از آن چیزی است که فکر میکنید. طبق گزارش مؤسسه ملی دیابت، بیماریهای گوارشی و کلیوی، نزدیک به ۷۰ میلیون نفر در ایالات متحده با نوعی اختلال گوارشی مواجه هستند.
برای کاهش دردها و ناراحتیهای دستگاه گوارش، افراد ممکن است به پروبیوتیکها و پریبیوتیکها روی بیاورند. جِجِ نووال، دکترای تخصصی و کارشناس تغذیه ثبتشده در زمینه گوارش و هورمونها، میگوید: «پروبیوتیکها و پریبیوتیکها ابزارهایی هستند که در بهینهسازی سلامت روده نقش دارند، اما تنها ابزارهای مهم برای بهبود تعادل جامعه میکروبی روده نیستند.»
روده سالم همچنین نیازمند رژیم غذایی متعادل است که شامل مقادیر کافی ویتامینها و مواد معدنی باشد. در ادامه، هفت ویتامین و ماده معدنی برتر برای سلامت روده معرفی میشوند.
روی (Zinc)

روی، دومین عنصر کمیاب فراوان در بدن انسان، نقشهای متعددی دارد. اگرچه این عنصر به دلیل تأثیرش در تقویت سیستم ایمنی، بهبود زخمها و رشد و توسعه شناخته شده است، مطالعهای در سال ۲۰۲۲ منتشر شده در مجله Biomolecules نشان میدهد که روی برای سلامت روده نیز ضروری است.
سارا کورزنیوسکی، کارشناس تغذیه ثبتشده و متخصص پزشکی عملکردی، میگوید: «روی نقش حیاتی در حفظ سلامت دستگاه گوارش دارد، زیرا به تولید اسید معده که برای هضم مؤثر لازم است کمک میکند.» او اشاره میکند که برای دستیابی به سطح بهینه اسید معده، روی و سدیم ضروری هستند تا این عملکرد به درستی انجام شود.
مزایای روی برای روده تنها به این محدود نمیشود. جِجِ نووال میگوید: «روی میتواند به بازگرداندن استحکام سلولهای پوشاننده دستگاه گوارش نیز کمک کند.» برخی منابع خوب روی شامل لبنیات، تخممرغ، حبوبات، مغزها و دانهها هستند.
کورزنیوسکی نیز موافق است: «روی برای حفظ یکپارچگی پوشش روده، پیشگیری از سندرم رودهی نفوذپذیر و حساسیتهای غذایی ضروری است.» او میافزاید: «بهترین منابع غذایی قابل جذب روی شامل صدف، گوشت قرمز و ماکیان هستند.»
منیزیم (Magnesium)

منیزیم یک ماده معدنی شگفتانگیز است که حرکت و عملکرد روان روده را تضمین میکند. کورزنیوسکی میگوید: «این ماده به شل شدن عضلات روده کمک میکند که حرکت روان غذا در دستگاه گوارش را تسهیل کرده و از یبوست جلوگیری میکند.» او هشدار میدهد: «مصرف ناکافی منیزیم میتواند به مشکلات گوارشی مانند یبوست، نفخ و درد شکم منجر شود. بنابراین، گنجاندن غذاهای غنی از منیزیم در رژیم غذایی، مانند اسفناج، آووکادو، آنچوی و شکلات تلخ، اهمیت فراوان دارد.»
سلنیوم (Selenium)

اگرچه سلنیوم عمدتاً به دلیل نقش آن در متابولیسم هورمونهای تیروئید شناخته شده است، این ماده معدنی نقش کلیدی در سلامت دستگاه گوارش نیز دارد. کورزنیوسکی میگوید: «سلنیوم نقش حیاتی در حفظ هضم سالم ایفا میکند، زیرا با حمایت از تعادل پانکراس که تولید آنزیمهای گوارشی را تنظیم میکند، به فرآیند گوارش کمک میکند.» او اضافه میکند: «این ماده معدنی ضروری همچنین در پیشگیری از التهاب و آسیب اکسیداتیو که میتواند سلامت دستگاه گوارش را تحت تأثیر قرار دهد، مؤثر است.»
جِجِ نووال نیز اشاره میکند که سلنیوم میتواند به تعادل میکروارگانیسمهای روده کمک کند. طبق مطالعهای که در سال ۲۰۲۱ در مجله Frontiers in Nutrition منتشر شد، رژیم غذایی حاوی مقدار کافی سلنیوم میتواند میکروفلور روده را بهبود بخشیده و از اختلالات رودهای پیشگیری کند.
کورزنیوسکی درباره منابع غذایی سلنیوم میگوید: «مهمترین منابع شامل ذرت، سیر، شیر بز و گاو، بادام هندی برزیلی (بسته به محتوای خاک)، گوشت گاو، گوشت خوک، سینه مرغ، غذاهای دریایی و تخممرغ هستند.»




نظرات کاربران