پایگاه خبری صوفی چای
0

رژیم غذایی پرچرب می‌تواند مغز شما را جوان نگه دارد

رژیم غذایی پرچرب می‌تواند مغز شما را جوان نگه دارد
بازدید 21

محققان دانشگاه میزوری (Mizzou) دریافتند که تغییر به رژیم غذایی پرچرب و کم‌کربوهیدرات ممکن است به بهبود سلامت مغز در افرادی که در معرض خطر بیماری آلزایمر هستند کمک کند.

به نظر می‌رسد راهی برای حفظ انرژی مغز و تفکر شفاف وجود دارد و پاسخ آن ممکن است با آنچه روی بشقاب شما قرار دارد شروع شود. غذاهایی مانند ماهی و محصولات دریایی، گوشت، سبزیجات غیرنشاسته‌ای، توت‌ها، آجیل، دانه‌ها، تخم‌مرغ و حتی لبنیات پرچرب، تحت بررسی علمی هستند تا پتانسیل آنها در حمایت از عملکرد مغز سنجیده شود.

در دانشگاه میزوری، محققان در حال بررسی میزان اثربخشی این غذاها هستند. تحقیقات آنها نشان می‌دهد که یک برنامه غذایی پرچرب و کم‌کربوهیدرات، که به رژیم کتوژنیک معروف است، ممکن است به حفظ سلامت مغز کمک کرده و احتمالاً روند کاهش توان شناختی را در افرادی که در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به آلزایمر هستند، کند یا پیشگیری کند.

در ساختمان «روی بلانت نسل بعدی سلامت دقیق» (Roy Blunt NextGen Precision Health)، «آی-لینگ لین»، استاد دانشکده پزشکی، و دانشجوی دکتری «کیرا ایوانیچ» روی این موضوع تمرکز دارند که آیا رژیم کتوژنیک فواید ویژه‌ای برای افرادی که با ژن APOE4 متولد شده‌اند (قوی‌ترین عامل ژنتیکی شناخته‌شده در بروز آلزایمر دیررس) ارائه می‌دهد یا خیر.

در یک مطالعه اخیر روی موش‌ها، لین و ایوانیچ دریافتند که موش‌های ماده حامل ژن APOE4 هنگام پیروی از رژیم کتوژنیک، باکتری‌های روده سالم‌تری داشتند و سطح انرژی مغزی بالاتری نشان دادند، در مقایسه با گروه کنترل که کربوهیدرات بیشتری مصرف کرده بود. با این حال، موش‌های نر تغییرات مشابهی را تجربه نکردند. این یافته‌ها به دانشمندان کمک می‌کند تا مشخص کنند چه افرادی بیشترین بهره را از رژیم کتوژنیک خواهند برد.

چگونگی تأمین انرژی مغز

ایوانیچ توضیح داد: «وقتی کربوهیدرات می‌خوریم، مغز ما گلوکز را به سوخت مغز تبدیل می‌کند، اما افرادی که ژن APOE4 دارند، به ویژه زنان در تبدیل گلوکز به انرژی مغزی مشکل دارند و این می‌تواند به کاهش توان شناختی در آینده منجر شود. با تغییر به رژیم کتو، کتون‌ها تولید شده و به‌عنوان منبع سوخت جایگزین استفاده می‌شوند. این امر می‌تواند با حفظ سلامت سلول‌های مغزی، احتمال ابتلا به آلزایمر را کاهش دهد.»

این نتایج اهمیت «تغذیه دقیق» را نشان می‌دهد؛ یعنی تنظیم رژیم غذایی و مداخلات به‌گونه‌ای که برای افرادی که بیشترین سود را خواهند برد، طراحی شود.

لین گفت: «به‌جای انتظار داشتن از اینکه یک راه‌حل برای همه کارساز باشد، بهتر است عوامل مختلفی از جمله ژنوتیپ فرد، میکروبیوم روده، جنسیت و سن او را در نظر گرفت. با توجه به اینکه علائم آلزایمر که معمولاً پس از شروع غیرقابل بازگشت هستند؛ اغلب پس از ۶۵ سالگی ظاهر می‌شوند، زمان مناسب برای حفظ سلامت مغز بسیار قبل‌تر از آن است، و امیدواریم تحقیقات ما بتواند از طریق مداخلات زودهنگام به بسیاری از افراد امید بدهد.»

لین برای همکاری‌های بین‌رشته‌ای و دسترسی به تجهیزات تصویربرداری پیشرفته در ساختمان «نسل بعدی سلامت دقیق» و راکتور تحقیقاتی دانشگاه میزوری به این دانشگاه آمد.

همکاری و ابزارهای پیشرفته

لین توضیح داد: «ما می‌توانیم بسیاری از کارها را در خود دانشگاه انجام دهیم، در حالی که در دیگر مراکز مجبور بودیم آن را برون‌سپاری کنیم. این، علم تیمی است. تأثیری که ایجاد می‌کنیم وقتی با هم کار کنیم بسیار بیشتر از زمانی است که هر کدام جداگانه عمل کنیم.»

با داشتن تجهیزات تصویربرداری پیشرفته و فضاهای تحقیقاتی و بالینی زیر یک سقف، ساختمان «نسل بعدی سلامت دقیق» به دانشگاه میزوری امکان می‌دهد تا سریع از مدل‌های پیش‌بالینی به آزمایش‌های انسانی حرکت کند.

برای ایوانیچ، این تأثیر واقعی و ملموس شخصی است. او گفت: «وقتی مادربزرگم آلزایمر گرفت، علاقه من به این موضوع آغاز شد، بنابراین توانایی ایجاد تأثیر و کمک به حفظ سلامت مغز افراد بسیار ارزشمند است. با توجه به اینکه میزوری یک دانشگاه تحقیقاتی پیشرو است و حس جامعه‌ای نزدیک و صمیمی دارد، مطمئنم جای درستی هستم.»

منبع خبر : scitechdaily.com

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *